Elämää joulutorilla, käsitöiden hyötyjä

Nukkeri julkaisi joulukalenterinaan sekä Facebook- että Instagram-tileillään päivittäin kuvia ja tekstejä otsikolla “elämää joulutorilla”.

Tässä kootusti käsitöiden hyötyjä, jotka julkaistiin aina parillisina päivinä.

2.12.

Haasta itsesi! Tiesitkö, että käsitöiden teko on vaikea kognitiivinen prosessi, joka edellyttää jatkuvaa suunnittelua ja ongelmanratkaisua. Uuden tekniikan tai työn opetteluun voi liittyä kokemus iloisesta stressistä. Kun työ takkuaa, ajatus ohjeen tai ohjaavan kaverin tuesta kannattelee tekemistä. Myös tutun työn tekeminen on kognitiivisesti haastavaa pakottaen useat aivoalueet työskentelemään aktiivisesti.

4.12.

Ymmärrä juuriasi. Kädentaidot kuuluvat monen suomalaisen perheen perinteisiin. Etenkin vähemmistöissä, kuten saamelaisilla, käsitöihin liittyy arvokasta kultturitietoa.

6.12.

Rakkaudella tehty! Se, joka neuloo/virkkaa/kutoo lahjaksi, tulee samalla ajatelleeksi saajaa. Side lujittuu myös toisin päin. Lahjan saajaa lämmittää tietoisuus siitä, että toinen on käyttänyt aikaansa juuri häntä varten.
Rakkaus voi näkyä myös siinä miten käsitöitä tekee, esim. sinivalkoista neuloessa voi mielessä pyöriä isänmaan rakkaus.

8.12.

Meditaatiota käsillä tehden. Stressaavassa arjessa korostuu palautumisen merkitys. Ajatustyötä tekevälle pötköttely ei palauta yhtä hyvin kuin aktiivinen tekeminen. Mieli vapautuu, kun keho toistaa tuttua ja aika yksinkertaista asiaa, kuten puikkojen tai koukun heiluttelua.

10.12.

Ilmaise itseäsi. Tuunaus ja käsityöt liittyvät vahvasti tarpeeseen elää omanäköistä elämää. Itse tehty tai tuunattu vahvistaa kokemusta omasta pystyvyydestä ja ainutlaatuisuudesta.

12.12.

Kohtaa tunteet!
Asioilla, jotka teet käsilläsi, on suora ja välitön vaikutus aivoihisi. Monet terapiat käyttävät käsitöitä kanavoimaan ongelmallisia tunteita. Itse asiassa monet käsillä tehdyt työt altistavat meidät positiivisimmille ajatuksille ja asenteille.
Käsityöt voivat olla suojakilpi vaikeissa tilanteissa. Kun keskittyy käsityöhön, ikävät asiat on helpompi ottaa vastaan. Käsitöitä tehdessä pulmat ovat hallittavia ja tunteet saavat tulla vähitellen.

14.12.

Jakamisen riemu.
Käsityöilloissa, blogeissa ja erilaisissa ryhmissä esitellään iloisesti omia töitä. Käsityötieteen professori Sinikka Pölläsen mukaan harrastuksen jakamisessa on kyse “samauttavasta keskustelusta”.
Käsityöläiset ovat oman tekemisensä konkareita ja heillä on hallussaan monet kokemuksella karttuneet tiedot ja taidot – olisi typerää olla kysymättä neuvoa, varsinkin kun käsityöläisiä pidetään usein avoimina, reiluina ja hyvinä tyyppeinä.
Töistä puhumisen ja neuvojen jakamisen päihittää kuitenkin mennen tullen rehellinen jakamisen riemu – riemu, ilo ja kunnia antaa toiselle jotain itsetehtyä. Onko se oikeasti omin kätösin tehtyä vai käsityöläiseltä ostettua, se riippuu antajasta.
Miten Sinä jaat käsityön riemua?

16.12.

Aistit hommiin. Keskeneräisenkin työn hypistely tuntuu hyvältä – ja syystä. Olemme kehollisia olentoja ja saamme mielihyvää materiaalien tunnusta, väreistä ja ihan siitäkin, että hallitsemme kehoamme käsitöitä tehdessä tai niitä hypistellessä.

18.12.

Moka on lahja. Jos ei koskaan epäonnistu, onko haastanut itseään tarpeeksi? Kutimen avulla voi turvallisesti opetella sietämään virheitä, sillä työn voi aina purkaa.

20.12.

Kasva ihmisenä! Käsillä tehdessä tottuu siihen, että asiat tapahtuvat joskus hitaasti ja vaikean kautta, mikä opettaa kärsivällisyyttä. Neuloessa vauvannuttua tai virkatessa kotoa muuttavalle lapselle peittoa, voi samalla valmistautua uuteen elämänvaiheeseen.

22.12.

Opi paremmin. Kun kädet askartelevat tutun puuhan parissa, keskittyminen tehostuu. Käsitöitä tehdessä kaikki aivojen osa-alueet aktivoituvat. Kädellä ja etenkin peukalolla, on iso edustus aivoissa.

24.12.

Valmista tuli! Jokainen virkattu tai neulottu rivi vie kohti tavoitetta ja mielihyvää siitä, minkä aikaansaamisen tunne tuo mukanaan.

lue lisää
Tykkää meistä ja seuraa meitä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *